Вдъхновяващи новини и истории - Дани Пенев

Ако следите блога ми, вероятно знаете, че от повече от година и половина вписвам имейл бюлетина „Седмична доза вдъхновение“.

През 2021 г. реших да надградя върху бюлетина, като публикувам по един материал в блога си, в който събирам на едно място добри новини и вдъхновяващи истории от изминалия месец, както и информация за текущи и/или предстоящи инициативи, събития и конкурси.

Ето порцията добри новини, вдъхновяващи истории и храна за размисъл, която приготвих за вас за най-краткия месец в годината:

.

Образование, наука и технологии

 • Учители създадоха 27 учебни помагала за преподаване на различни дисциплини на чужд език. Материалите са по общообразователните предмети история и цивилизация, география и икономика, информационни технологии, философия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда и физика и астрономия. Те са налични на английски, испански, немски, френски и италиански език и могат да се използват в училищата с интензивно изучаване на чужд език, където различни предмети се преподават на друг език.

.

Бизнес, икономика и общество

 • Българското правителство създаде Съвет за развитие на гражданското общество (СРГО). В съвета са представени 14 неправителствени организации, сред които Сдружение „Български дарителски форум“, Фондация „За нашите деца“, Фондация „Карин дом“, Сдружение „Асоциация на европейските журналисти – България“, Фондация „Заедно в час“ и др. Председател на Съвета ще бъде вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

.

Култура и медии

 • В Кюстендил откриха изложба по случай 140-годишнината от раждането на Владимир Димитров-Майстора. За годишнината на големия художник са изложени редица негови творби, сред които и такива, непоказвани до този момент. Изложбата може да бъде разгледана в Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил до 1 август. Тя съвпада с връчването на ежегодната национална награда за живопис на името на художника, която тази година отиде при Атанас Парушев. Ако не сте от Кюстендил и решите да посетите града, за да разгледате изложбата, можете да посетите и къща музей „Владимир Димитров-Майстора“ в село Шишковци. Майстора е роден в село Фролош, но през немалка част от своя живот живее и твори в Шишковци.
 • Лили Иванова с национално турне. Турнето на примата на българската естрада стартира с концерт в родния ѝ град Кубрат на 14 април. След това обиколката ще продължи с концерти в по-големи и по-малки градове из цялата страна, които ще се проведат в периода април-ноември, и ще завърши на 4 декември с концерт в зала „Арена Армеец“ в София. На сцената по време на турнето ще бъдат и музикантите от LiOrchestra: Ангел Дюлгеров (китари и цигулка), Огнян Енчев (пиано), Орлин Цветанов (цигулка), Веселин Веселинов-Еко (контрабас и бас китара), Росен Ватев (ударни и перкусии) и LaTiDa (беквокали). Билетите вече са в продажба в мрежата на Eventim.
 • Обявиха номинациите за наградите „Оскар“ 2022.  „Силата на кучето“ („The Power of the Dog“), продукция на Netflix, води по брой номинации през тази година – уестърнът е номиниран за наградата в 12 категории. На второ място с 10 номинации е фантастиката „Dune“, а третото място си поделят две продукции с по 7 номинации – „Belfast“ и „West Side Story“. И четирите филма са сред 10-те предложения за най-добър филм.
 • Адел е голямата победителка в британските музикални награди. Адел спечели наградите „БРИТ“ за изпълнител на годината, за албум на годината („30“) и за песен на годината („Easy on Me“). Ед Шийрън, другата голяма британска поп звезда, спечели приза за автор/композитор на годината, а младата американка Оливия Родриго стана най-добър международен изпълнител.
 • Scorpions се завръща с нов албум и международно турне. Албумът „Rock Believer“ излиза на 25 февруари, а в края на март легендарната група тръгва на международно турне. Вокалистът на групата Клаус Майне говори пред журналиста Георги Тошев в интервю за предаването „Преди обед“.
 • Благодаря на „Петя на моята Петя“. От малко повече от месец насам България живее с „Петя на моята Петя“. Откъдето и да се информирате за случващото се в страната, почти сигурно сте разбрали за излезлия в края на януари филм, опиращ се на елементи от историята на отишлата си без време поетеса Петя Дубарова. Наскоро аз се убедих лично, че шумът, който се вдигна покрай „Петя на моята Петя“, е съвсем основателен. Филмът толкова ми хареса, че го гледах два пъти за четири дни. Причината: след като го гледах за първи път, аз исках час по-скоро да го гледат и родителите ми и покрай тях и аз да си подаря втора прожекция.
 • „Задълбочена работа“ от Кал Нюпорт излезе на български език в мой превод. Повечето хора днес се опитват да бъдат мултифункционални и да вършат по 100 неща едновременно. В резултат на това те не само не ги вършат пълноценно, но и загубват умението да вникват в дълбочина в даден проблем. А за да работим задълбочено, трябва да умеем да се съсредоточаваме, без да се разсейваме, върху изпълнението на задачи, които изискват сериозно интелектуално усилие. Но къде има място за задълбочена работа във време, в което живеем на все по-високи обороти? Как да се съсредоточим върху последователното изпълнение на отделни задачи, когато във всеки един момент поне няколко души очакват различни неща от нас? Дори и да съумеем да го направим, какво ще ни донесе това? Отговорите на тези и други актуални въпроси ще откриете в книгата „Задълбочена работа“ от Кал Нюпорт, която този месец излезе на български език в мой превод.
 • Виктория Радославова и хората, които чуват със сърцето. Виктория е режисьор по монтажа и съосновател и изпълнителен директор на Фондация „Чуй ме със сърцето“, която се бори да направи българското кино достъпно за глухите хора чрез осигуряването на субтитри към пълнометражни и късометражни филми. Благодарение на усилията на фондацията глухите хора вече могат да гледат филми като „Воевода“, „Възвишение“, „Посоки“, „Слава“, „Тилт“ и много други. Междувременно, докато Виктория и нейните съмишленици работят за подобряването на достъпа на глухите хора до българско кино, Народното събрание прие Закон за българския жестов език, по силата на който той вече има статут на естествен и самостоятелен език (в статията за Виктория, към която ви препращам и която е от януари тази година, пише, че жестовият език е признат у нас от тази година, но това е фактологична неточност – законът беше приет през януари 2021 г.). Ако искате да разберете ефекта от тази мярка във връзка с отношението на обществото към глухите хора в България, можете да изгледате това интервю по повод навършването на една година от приемането на закона. А ако искате да научите повече за мирогледа на Виктория, можете да се запознаете с част от нейните любими книги.

.

Спорт

 • Алберт Попов се класира в топ 10 в алпийския слалом на Олимпийските игри в Пекин. Със своето 9-то място Попов постигна най-доброто класиране за България на Игрите в Пекин и стана българският алпиец с второ най-добро постижение на зимна Олимпиада в историята след Петър Попангелов, който има две шести места (Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984). На тазгодишните Олимпийски игри, които се проведоха от 4 до 20 февруари, Попов завърши на 17-то място в алпийския гигантски слалом и така постигна най-предно класиране на българин в дисциплината, подобрявайки рекорда на Петър Попангелов, който са класира на 21-во място на Игрите в Сараево през 1984 г.

.

Празници, събития и инициативи

 • На 1 февруари отбелязахме Деня за почит към жертвите на комунистическия режим. Тази година се навършиха 77 години от първите присъди на т.нар. Народен съд – на смърт са осъдени регенти, депутати, министри, генерали и др., като присъдите са изпълнени в същия ден. Денят за почит към жертвите на комунистическия режим се чества по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).
 • На 14 февруари отбелязахме Деня на влюбените (Свети Валентин).

.

Разни

.

.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *