Вдъхновяващи новини и истории - Дани Пенев

Ако следите блога ми, вероятно знаете, че от повече от година и половина вписвам имейл бюлетина „Седмична доза вдъхновение“.

През 2021 г. реших да надградя върху бюлетина, като публикувам по един материал в блога си, в който събирам на едно място добри новини и вдъхновяващи истории от изминалия месец, както и информация за текущи и/или предстоящи инициативи, събития и конкурси.

Ето порцията добри новини, вдъхновяващи истории и храна за размисъл, която приготвих за вас за април 2022 г.:

.

Образование, наука и технологии

 • България се сдоби с уникален за тази част на света Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Идеологът на института, от който се очаква да функционира като мост между науката и бизнеса, е българинът проф. Мартин Вечев от швейцарския университет ETH Zurich. Институтът е структуриран като специално звено към СУ „Св. Климент Охридски“ и ще се занимава с изследователска, научна и преподавателска дейност. Финансирането за следващите години е осигурено от българската държава, технологични компании като Google, Amazon Web Services, DeepMind и българската SiteGround и предприемачи и инвеститори. Правителството ще отпусне 170 млн. лв. за 10 години, а SiteGround се включва с 12 млн. лв. за следващите пет години. Плановете са институтът да отвори врати през есента и до края на годината да бъдат привлечени няколко професори от световна величина, които да започнат научна работа. След това идва ред на подбора на докторанти, а първата магистърска програма се очаква да бъде обявена през 2023 г. Изпълнителен директор на INSAIT е Борислав Петров, завърнал се в България след години работа в Германия и Швейцария, а надзорният съвет и консултативният съвет включват български и чуждестранни специалисти от Йейлския университет, Масачузетския технологичен институт, Принстънския университет, Google и др.
 • Министерството на образованието и науката (МОН) пуска безплатна образователна платформа в началото на следващата учебна година. Платформата ще бъде инсталирана върху облачната среда на МОН и ще се състои от 5 модула, обединени в обща рамка. Съдържанието ще бъде филтрирано и поднесено на учениците според тяхната учебна програма. Учителите ще имат въъзможност сами да създават уроци, упражнения и тестове, за чието разработване ще могат да ползват огромен обем от електронни ресурси като текстове, изображения, прецентации, видео и аудиоклипове и др. Планирани са и обучения за хиляди учители от страната, за да могат те по-лесно да се научат да използват ефективно платформата в работата си. През следващите три години МОН ще инвестира в платформата над 24 млн. лв.

.

Бизнес, икономика и общество

 • Болница „Пирогов“ с детска библиотека „Малък герой“. По-рано този месец от „Пирогов“ обявиха създаването на детска библиотека, която ще бъде обособена на територията на всички клиники и отделения, където се приемат и лекуват деца до 18-годишна възраст. Инициативата стартира с подкрепата на издателствата „Пан“, „Фют“, „Ентусиаст“, „Изток-Запад“, „Кибеа“, „Труд“, „БАРД“ и „Рибка“ и книжарници „Сиела“, които са даарили книги за библиотеката.

.

Култура и медии

 • Хората, книгите и каузите, които променят България. Ако на Цветница сте пропуснали да гледате предаването „Библиотеката“, излъчвано по Българската национална телевизия (БНТ), можете да изгледате гостуването ми онлайн. С водещата Анна Ангелова си поговорихме за част от книгите, по които съм работил като автор, преводач и редактор през последните няколко години.

.

Спорт

 • Футболист на ЦСКА откликна на поканата на дванайсетокласници да се включи в специална изненада за тяхната класна ръководителка. Защитникът Иван Турицов се отзова на поканата на учениците от 12. „А“ клас на столичното 23. СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ да изненада учителката по география Симона Лукарска, която редовно подкрепя ЦСКА на стадиона, докато тя разглежда клубния музей. Турицов ѝ подари своя фланелка с автограф в знак на благодарност за привързаността ѝ към отбора през годините. Разходката из стадион „Българска армия“ завърши с неочаквана за учителката среща с учениците от нейния клас, които по оригинален начин я попитаха: „Ще дойдете ли с нас на бала?“. Футболистът отговори и на въпросите на учениците и им пожела да се насладят на предстоящия празник, но успоредно с това да наблягат на образованието и да преследват мечтите си.

.

Празници, събития и инициативи

 • На 24 април отбелязахме Възкресение Христово (Великден) – един от двата най-значими празника в християнския календар.
 • На 25 април се навършиха 60 години от рождението на поетесата Петя Дубарова, която си отива без време от този свят. Ако все още не сте гледали филма „Петя на моята Петя“, вдъхновен от историята на Дубарова, сега е моментът да наваксате.
 • На 23 април отбелязахме Световния ден на книгата и авторското право. По този повод журналистката и писателка Веселина Седларска, която е и автор на предговора към книгата ми „Хората, които променят България“, отправи следното послание към хората от своята Facebook общност: „Ден на книгата – честито на всички, които имат нещо общо с това убежище на душите и приключение на умовете. Както казва един от любимите ми писатели Христо Карастоянов: „Четете умни книги, за да не четете после забранени“.“ А от тази статия можете да разберете по какво си приличат голямата книга и голямата любов.
 • Международен ден на детската книга (2 април): историите са криле, които ни помагат да летим всеки ден. През тази година автор на посланието към децата по света е писателят Ричард Ван Камп. По повод празника, който се отбелязва всяка година на рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен, той казва следното: „Четенето е свобода. Четенето е глътка свеж въздух. Четенето ни позволява да видим заобикалящия ни свят по нов начин и ни кани в нови светове, от които не ни се иска да си тръгваме. Четенето позволява на духа ни да мечтае. Казват, че книгите са приятели за цял живот, и аз съм съгласен с това. Прекрасната вселена, която всеки един от нас представлява, се разширява, когато четем. Историите са криле, които ни помагат да летим всеки ден, така че намерете книгите, които говорят на душата, сърцето и ума ви. Историите са лек. Те лекуват. Те утешават. Те вдъхновяват. Те обучават. Благословени да са разказвачите, читателите и слушателите! Благословени да са книгите! Те са лек, който прави света ни по-добър и по-светъл“.
 • Deep Purple с концерт в София на 29 май. Легендарните рок музиканти ще се качат на сцената в зала „Арена Армеец“ като част от своето турне, което стартира с концерт в Тел Авив (Израел) на 22 май. Билетите вече са в продажба, като цените варират от 70 до 120 лв.
 • Девето издание на конкурса за социално предприемачество „ПРОМЯНАТА“. Конкурсът, организиран от Фондация „Reach for Change България“ и „Нова Броудкастинг Груп“, търси социални предприемачи с идеи за подобряване на живота на децата и младежите в България. През тази година организаторите ще обърнат специално внимание на инициативи с фокус върху предоставяне на качествено образование, заетост, достъп до услуги и дигитални решения. Заявки на социални предприемачи, работещи върху друг проблем, който има отношение към децата и младежите, също ще бъдат разглеждани и имат шанс да са сред финалистите. В рамките на конкурса ще бъдат определени петима финалисти. Големият победител ще получи безвъзмездна финансова подкрепа в размер на 20 000 лв., двамата подгласници по 15 000 лв., а останалите двама финалисти по 5 000 лв. Петимата финалисти ще станат част от Инкубатора на „ПРОМЯНАТА“ и ще получат обучения и индивидиуални консултации, които ще им помогнат да развият своя бизнес модел, за да станат устойчиви и да постигнат възможно най-голямо положително въздействие върху живота на децата и младежите в България. Те ще получат и медийна подкрепа и рекламен пакет на стойност 30 000 лв. в каналите на „Нова Броудкастинг Груп“. Конкурсът е отворен както за юридичелски лица с нестопанска цел, така и за физически лица. Краен срок за кандидатстване: 7 юни 2022 г.
 • „Резиденция Баба“ очаква артисти в с. Горно Пещене (Враца). С това издание на програмата организаторите насочват вниманието към темата за насъщното през влиянието на климатичните промени върху водата и храната на местно ниво. Допълнителен тематичен пласт е ролята на достъпа до култура и изкуство за устойчивостта на малките селски общности. Резидентите ще преминат през еднодневно обучение, ще живеят в местно домакинство в с. Горно Пещене в периода 11-26 юни, ще се запознаят с местното културно наследство и фолклор, ще организират празник с местните хора, в който ще имат възможността да покажат прототип на артистичния си проект, и ще работят с куратор, който ще им помогне да развият този проект по време на и след самата резиденция. В резиденцията могат да участват творци от всички дисциплини визуални и приложни изкуства, театър, танц, музика, кино, литература; архитекти и ландшафтни специалисти; дизайнери и специалисти в сферата на екологията. Краен срок за кандидатстване: 15 май 2022 г.

.

Разни