Дарът - Едит Егер

Един от най-вълнуващите моменти за преводачите, работили по значима за тях книга, е появата на съответната творба по рафтовете на книжарниците.

Съвсем скоро ще имам възможността отново да изпитам това приятно чувство, тъй като до дни в мой превод от английски излиза „Дарът. 12 урока, които ще ви помогнат да съхраните живота си“ – втората книга на Едит Егер, клиничен психолог и оцеляла от Холокоста, която покори сърцата на хиляди читатели по света с „Изборът“.

„Дарът“ е наръчник с автобиографични елементи, чрез който Егер цели да ни помогне да се справим с 12 типа разрушителни мисли (ментални затвори), за да се насладим на живота си.

Ето какво казва самата тя:

„Всяка секунда в Аушвиц беше истински ад. Но този ад беше и най-добрата класна стая за мен. Загубила родителите си, подложена на изтезания и гладуване и изправена пред постоянна смъртна заплаха, аз открих инструментите за оцеляване и свобода, които продължавам да използвам всеки ден в практиката си като клиничен психолог и в живота си.

Като психолог, като майка, баба и прабаба, като наблюдател на собственото си поведение и това на другите и като оцеляла от Аушвиц аз съм тук, за да ви кажа, че най-лошият затвор не е този, в който ме изпратиха нацистите. Най-лошият затвор е този, който сама си съградих.

Въпреки че житейските ни пътища вероятно са много различни, може би разбирате какво имам предвид. Много от нас се чувстват като в капан в собствените си глави. Нашите мисли и убеждения определят и често ограничават чувствата, действията и представите ни за това кое е възможно.

Покрай работата си установих, че макар убежденията, които ни държат в плен, да се показват и проявяват по неповторими начини, няколко често срещани ментални затвора допринасят за страданието ни. Тази книга е наръчник, който може да ни помогне да открием своите ментални затвори и да овладеем инструментите, от които се нуждаем, за да си върнем свободата.“

„Дарът“ е първият ми превод за изд. „Сиела“. Благодаря на Христо Блажев, зам. главен редактор на издателството и един от героите на книгата ми „Хората, които променят България“, за доверието и търпението.

Вече можете да си поръчате „Дарът“ предварително с 20% отстъпка.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *