Вероника Стефанова, THE BOOK CLUB Sofia - Дани Пенев

Вероника Стефанова е генетик по професия и съосновател на THE BOOK CLUB Sofia.

Родом от Видин, Вероника завършва висшето си образование в Стокхолм и след това специализира в областта на персонализираната медицина и генетичните тестове.

Определя себе си като върл защитник на науката. Също толкова силна е връзката ѝ и с книгите. В библиотеката и може да се намери всичко – от научна литература, митология и народни приказки, през киберпънк, фентъзи и европейски класики, та чак до модерни африкански романи.

Водена от любовта си към книгите, Вероника обединява усилия с Даниела Марчева и  през 2018 г. двете основават литературния клуб THE BOOK CLUB Sofia.

Ето 10 книги, оказали силно въздействие върху погледа на Вероника към света.

.

10 любими книги на Вероника

Уточнение: За всички книги е посочена годината на публикуване на съответното издание, на изданието, посочено от госта в поредицата ми, или на оригиналното издание.

.

„Ужасно силно и адски близо“ („Унискорп“, 2008) – Джонатан Сафран Фоер (превод: Михаела Михайлова)

Това е една от най-любимите ми книги! Тя разказва историята на Оскар, който едва деветгодишен загубва баща си в атентата на 11 септември и се опитва да разгадае последната загадка, оставена от него. С много нежност и малко хумор е описано това, на което са способни детското въображение и пронизителната болка от загубата. Книгата е смело четиво, което засяга темите за бомбардировките над Дрезден, спомените на оцелелите от Хирошима и различните начини за справяне с трагедиите, които ни спохождат.

Ужасно силно и адски близо, Джонатан Сафран Фоер - Дани Пенев
Източник: uniscorp-bg.com

.

„Пътуването на слона“ („Колибри“, 2011) – Жозе Сарамаго (превод: Маргарита Дренска)

Това е книгата, която ми откри света на Сарамаго и ме накара да се влюбя в него. Ужасно забавна, иронична, саркастична, остроумна и запомняща се. През XVI век португалският крал подарява на братовчед си (австрийският ерцхерцог) един слон, докаран в Португалия от Индия. Книгата проследява безумното пътуване на слона и неговия ескорт в поредица от нелепи и комични приключения. И всичко това, докато Сарамаго умело се надсмива над живота, религията и всичко останало.

Пътуването на слона, Жозе Сарамаго - Дани Пенев
Източник: colibri.bg

.

„Абсурдни времена“ („Лъчеза Минчев“, 2013) – Маргарита Петкова и Добромир Банев

Обичам поезия и начина, по който стиховете ме карат да се чувствам. Тази книга е един поетичен диалог, в който, разбира се, става дума за любов. Двамата автори си пишат стих след стих, понякога за ежедневни неща, понякога за мечти и скрити копнежи, понякога са хапливи, но по‑често са изпълнени с нежност. Ако не ви трогнат поне малко думите на Маргарита и Добромир, моите извинения, но най-вероятно вие нямате сърце.

Абсурдни времена, Маргарита Петкова и Добромир Банев - Дани Пенев
Източник: ciela.com

.

„Полет над кукувиче гнездо“ („Фама“, 2011) – Кен Киси (превод: Мариана Неделчева)

Може би са минали 15 години, откакто прочетох книгата за първи път, но до ден днешен си спомням детайлите и описанията в нея. Това е книга, която те хипнотизира и подобно на катастрофа, не можеш да отместиш очи. Книга за Системата. Тази система, която не дава на колелцата под нейната власт да се движат, освен ако не е в посоката, в която са натикани. Ако не се вписваш и не можеш да бъдеш нагоден, единственият ти избор е да бъдеш смазан.

Полет над кукувиче гнездо, Кен Киси - Дани Пенев
Източник: famapublishers.com

.

„Еманципирана магия“ („Вузев“, 2001) – Тери Пратчет (превод: Мирела Христова)

Тери Пратчет е институция, а тази книга (и поредицата му за вещиците) е това, което ме накара да изкупя всичко, писано от него, и да го изчета на един дъх. Героите, с които се срещаме в „Еманципирана магия“, са запомнящи се, а социалните теми, които засяга, са актуални и днес. Оставям един любим цитат от нея: „Разправят, че малкото знания били опасни, обаче от мен да знаеш – голямото невежество си е далеч по-страшно“.

Еманципирана магия, Тери Пратчет - Дани Пенев
Източник: helikon.bg

.

„На Западния фронт нищо ново“ („Унискорп“, 2008)– Ерих Мария Ремарк (превод: Мариана Неделчева)

Това е историята на рота германски войници, доброволци, разположени зад фронтовите линии, през последните седмици от Първата световна война. Книгата разкрива ужасите на войната – хора загубват крайници, гладуващите войници се ровят из боклука за храна, войските са опустошени от отровен газ и артилерийски бомби, малцина остават живи. Този антивоенен шедьовър на Ремарк рисува разрушителна картина на скръб, продиктувана от конфликт, който води до повече от 37 милиона жертви в периода 1914-1918 г.

На Западния фронт нищо ново, Ерих Мария Ремарк - Дани Пенев
Източник: uniscorp-bg.com

.

„Аз още броя дните“ („Сиела“, 2016)– Георги Бърдаров

Много харесвам този роман на Георги Бърдаров и той остава като една от любимите ми български книги за последните години. Въпреки че неведнъж е писано за любовта по време на война, той успява да ѝ придаде един различен оттенък. Книгата е толкова опустошителна и изтръгва всякаква надежда от теб (точно като войната), че няма как да я забравиш.

Аз още броя дните, Георги Бърдаров - Дани Пенев
Източник: ciela.com

.

A Velocity of Being: Letters to a Young Reader (2018) – Maria Popova & Claudia Bedrick

Това съкровище представлява сборник с писма, написани от личности като Нийл Геймън, Шонда Раймс, Джейн Гудал, Йо-Йо Ма, Сара Кай, Саманта Кристофорети (и още над 100 други). В тези писма те разказват на децата за любовта си към литературата, за бъдещето на книгите и за това колко са важни те за нашата демокрация, и за това личностното ни израстване. Прекрасна книга, придружена от неповторими рисунки, която, вярвам, всеки млад мечтател трябва да прочете.

A Velocity of Being, Maria Popova and Claudia Bedrick - Дани Пенев
Източник: goodreads.com

.

Blowout: Corrupted Democracy, Rogue State Russia, and the Richest, Most Destructive Industry on Earth (2019) – Rachel Maddow

Това е книга, която ми показа колко силна е връзката между парите, бизнеса и политиката. Книга, която взима под прицел най-богатата и разрушителна индустрия в света – петрола. В нея са разказани историите на компании като Exxon, Lukoil, Yukos и Rosneft и влиянието, което имат върху правителствата на различните държави, както и корупцията, свързана с тях. Авторката разказва по завладяващ начин за фракинга, за петролния разлив в Мексиканския залив, за кризата в Екваториална Гвинея и за още, и още…

Blowout, Rachel Maddow - Дани Пенев
Източник: goodreads.com

.

Born a Crime: Stories from a South African Childhood (2019) – Trevor Noah

Тревър е страхотен разказвач. Дълго време следя кариерата му на комик и с огромно удоволствие посегнах към книгата в момента, в който тя се появи. В нея той разказва за детството си в Южна Африка, като засяга темите за бедността, расизма, апартайда и какво е усещането да израснеш като дете, което е плод на една забранена връзка. Въпреки че Ноа говори с чувство за хумор, в книгата се усеща дълбоката неправда и множеството лишения, на които той, семейството му и съгражданите му са били подложени.

Born a Crime, Trevor Noah - Дани Пенев
Източник: goodreads.com

Заглавна снимка на Вероника Стефанова: Личен архив

Искате още книжни препоръки? Тогава се запознайте с част от любимите книги на Боряна КръстеваРоси ГеоргиеваТеодора ДимитроваАлександър КумановСтела ДжелеповаКрасимир СпасовИванка МогилскаЗлатимир ЙочевВеселина СедларскаЕрик УайнърКостадин НиколовМария ЕнчеваНевена Дишлиева-КръстеваМилица МирчеваМая ЦаневаВиктория РадославоваЛюбомир ГиздовПламена ИлчеваАнгел ГеоргиевКристина ПетроваДиляна ДеневаДеница Райкова, Даниела Марчева и Манол Пейков.

„Книгите, които препоръчвам“ е авторска поредица, в която представям любимите книги на хора от различни сфери. Ако идеята ми ви харесва, можете да ми препоръчате хора с интересни занимания, които обичат да четат и биха споделили любимите си книги в рамките на поредицата ми, като ми пишете на dani@danipenev.net.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *