Да помолиш за помощ - Дани Пенев

Какво си мислите, когато усещате, че се нуждаете от помощ, но се чудите дали да потърсите такава?

Че не сте достатъчно добри? Че сте слаби? Че сте мързеливи? Че трябва да се справяте сами с всяка ситуация? Или че няма да оправдаете нечии очаквания?

Тези и други разсъждения в тази посока са плод на приетата в обществото ни представа за търсенето на помощ като проява на слабост. Понеже никой от нас не иска да изглежда слаб в очите на другите, ние често избираме да не търсим помощ, но вместо да си правим добро, така несъзнателно превръщаме съвсем преодолими препятствия в стени.

През миналия уикенд отделих два часа, за да изслушам интервюто с фрийланс копирайтъра Иванка Могилска в подкаста „Свърчовекът с Георги Ненов“. И се радвам, че го направих, защото Иванка ни поднася ценна храна за размисъл по общочовешки теми като личностно и професионално усъвършенстване, нуждата от фокус върху това да напредваме и да се наслаждаваме на заниманията си, а не върху това да опитваме да сме перфектни, пътуването като ефективно средство за учене, ползите от аналоговото в епохата на дигиталното и важността на усещането ни за смисъл.

В същия разговор Иванка представя търсенето на помощ в много по-положителна светлина, описвайки я не като слабост, а като красив израз на вродения ни инстинкт да развиваме заложения в нас потенциал.

„Много е важно да можеш да поискаш помощ. Да помолиш за помощ, значи да признаеш, че нещо не знаеш, което е нормално, нормално е да не знаеш, и да кажеш, че искаш да го научиш, че искаш да се справяш по-добре. Това може да е само хубаво. Винаги когато някой иска да се научи да прави нещо по-добре, това е чудесно [и е] добре за всички. Колкото по-добре правим нещата, от които разбираме, колкото по-добре се държим един с друг, колкото по-добре общуваме един с друг, в толкова по-добър свят ще живеем.“ (Иванка Могилска в еп. 210 на подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“)

Припомних си колко освобождаващо и обогатяващо е да потърсиш помощ няколко дни, преди да изслушам подкаста с участието на Иванка.

Докато завършвах превода на In Praise of Slow, писах по имейл на Карл Оноре, автора на книгата, с молба да поясни какво има предвид на няколко места, за да мога да преведа думите му коректно. Той изпълни молбата ми почти мигновено. Още повече ме вдъхнови обаче с това, което ми написа: glad to see that you are VERY thorough – I approve! (в превод: „Радвам се да видя, че си МНОГО старателен – одобрявам!“)

Опирайки се на думите на Иванка и на своя личен опит, аз предизвиквам всички ни да гледаме на търсенето на помощ не като на проява на слабост, а като на възможност да се погрижим за себе си и за хората около нас.

Ако искате да се запознаете с Иванка и да почерпите от професионалния ѝ опит, можете да го направите в рамките на работилницата „Какво е да си фрийлансър, подходящо ли е за теб и как да успееш“ по време на събитието Future Makers на 21 ноември 2020 г.

Заглавно изображение: Sasin Tipchai (Pixabay)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *