3 книги за по-голяма психическа устойчивост

Желанието да свършим 100 неща наведнъж, стресът на работно място, което не ни носи удовлетворение, стремежът към съвършенство, разочарованието от постъпка на приятел, скъсването ни на изпит в университета, за който сме се готвили цял месец – ежедневието ни е изтъкано от потенциални източници на безспокойство, които, ако не вземем мерки навреме, заплашват да съсипят физическото и психическото ни здраве.

А към този списък с производители на тревога дори не сме добавили неизбежните за всеки човешки живот болести, контузии, загуба на любими хора, инциденти, природни бедствия и видими и невидими заплахи от сорта на пандемията от коронавирус.

За да се справим с тези предизвикателства, трябва да положим усилия да изградим психическа устойчивост, да се научим да управляваме емоциите си и да си вадим поуки от разнообразни ситуации и преживявания.

С надеждата да ви помогна в този процес ви представям 3 любими мои книги, които ще ви помогнат да станете по-силни психически.

.

„Човекът в търсене на смисъл“

„Човекът в търсене на смисъл“ на Виктор Франкъл е малка книга с мащабни послания, която се утвърждава като една от най-влиятелните нехудожествени творби след първоначалното ѝ публикуване през 1946 г.

Източник: hermesbooks.com

В този мемоар Франкъл, австрийски психотерапевт и създател на логотерапията, описва ужасите в нацистките лагери на смъртта, с които е бил принуден да се запознае от първа ръка, както и мисловните нагласи и уроците, които са му помогнали да съхрани вярата и надеждата си въпреки тези ужаси.

Най-важният урок: човек не може да контролира всичко, което му се случва, но винаги може да избере отношението си към това, което му се случва. В тази връзка усещането за смисъл и мисия е безценно, тъй като спасява човешки животи.

.

„Да прецакаш Дявола“

„Да прецакаш Дявола“ на Наполеон Хил е световен бестселър от близо десетилетие и е една от онези книги, които ежедневно намират нови читатели просто защото съдържат огромно количество мъдрост.

Източник: amgbooks.bg

Хил, по-известен с книгата си „Мисли и забогатявай“, написва „Да прецакаш Дявола“ през далечната 1938 г., но книгата е публикувана едва през 2011 г. – 41 години след смъртта на автора. Издаването ѝ се проточва повече от седем десетилетия, тъй като близките му се опасявали, че книга под формата интервю с дявола, чийто автор отправя критики към религията и системата на публичното образование, може да създаде неприятности на Хил.

Доколко тези опасения са били основателни, няма как да знаем. Това обаче, което знаем, е, че „Да прецакаш Дявола“ продължава да се радва на изключителен интерес, независимо че книги за самопомощ и личностно развитие никнат като гъби.

.

„12 правила за живота“

„12 правила за живота“ на Джордан Б. Питърсън е наръчник за смислен и пълноценен живот в един непредсказуем свят, в който нямаме друг избор, освен да свикнем да се адаптираме към социално-икономически, технологични и други мащабни промени максимално бързо.

Източник: helikon.bg

Канадският клиничен психолог, който западните медии поставят сред водещите мислители на нашето време, се изправя очи в очи с комплексни и чувствителни теми, които анализира както през призмата на личния си опит, така и на базата на богатите си познания по история, философия, митология, психология и попкултура. С „12 правила за живота“ той опитва да внесе яснота и ред там, където цари хаос.

Добрата новина за почитателите на Питърсън, е че той работи по продължението на книгата. Втората част е с работно заглавие Beyond Mere Order: 12 More Rules for Life и се очаква да излезе в края на годината.

.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *