24 източника на позитивни новини и истории - Дани Пенев

Когато едно явление разстрои живота на милиарди хора в целия свят, то съвсем естествено превзема и новинарския поток. Пандемията от коронавирус не прави изключение

Всеки от нас носи отговорност към себе си, към близките си и към всички останали членове на обществото да се информира адекватно за случващото се у нас и по света, за да може да взема разумни решения според актуалната обстановка.

Докато се информираме обаче, лесно можем да попаднем в клопката на тоновете новини за смърт, безработица, безотговорност, гняв и разединение. А когато захранваме мозъка си с прекомерно количество съдържание с негативен заряд, тогава е по-вероятно в един момент да блокираме и да не виждаме каквато и да било светлина в края на тунела.

Ако искаме да преминем възможно най-леко през коронавирусното изпитание, трябва да положим усилия да съхраним здравето си и да се заредим с търпение и надежда.

За целта можем да предприемем две допълващи се стъпки: първо, да намалим приема на негативни новини и истории; и второ, да увеличим приема на позитивни новини и истории.

Като човек, който от пет години целенасочено търси доброто, позитивното и красивото, а от това лято вписва и имейл бюлетина „Седмична доза вдъхновение“, днес искам да насоча вниманието ви към 24 източника на позитивно съдържание на български език.

Тези източници на позитивни новини, истории, интервюта, коментарни текстове, ревюта на книги, снимки, видеа, вдъхновяващи мисли и цитати и информация за каузи, инициативи и културни, научни, спортни, предприемачески и други събития ще повдигнат духа ви и ще ви помогнат да съхраните здравето си – по време на и след края на пандемията.

.

Онлайн медии

.

„Успелите“

Вече пет години „Успелите“ внася светлина в ежедневието ни с усмихващи материали по най-различни теми. В „Успелите“ можем да се запознаем с наши сънародници като Сандра Петрова, която изпълнява музикалните желания на възрастни хора по време на пандемия и Виктория Радославова от „Чуй ме със сърцето“, да научим за инициативи като коледната кампанията за събиране на подаръци на Сдружение „Операция Плюшено Мече“  и „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“ и да разберем защо баща и син решават да прекосят Атлантическия океан с гребане и как една Facebook група затвърждава вярата на една дама в човечеството.

Историята на Венелин Добрев, съосновател на „Успелите“, ще намерите в книгата ми „Хората, които променят България“.

Източник: Facebook страница на „Успелите“

.

TrueStory.bg

TrueStory.bg е онлайн кътче, което от шест години дава гласност на вдъхновяващи новини и инициативи, споделя добри примери на наши сънародници и насочва вниманието ни към интересни книги, филми и театрални постановки. Именно в TrueStory.bg през септември 2015 г. започна моят път като търсач и разказвач на истории, които разкриват по-добрата ни страна като човешки същества. Тригодишният ми опит като автор в TrueStory.bg ми даде увереността да напиша „Хората, които променят България“.

Източник: Facebook страница на TrueStory.bg

.

„Човек на деня“

„Човек на деня“ е поредица на „Свободна Европа“, която ни запознава с хора, които избират да градят, вместо да рушат, да използват енергията и способностите си в осъществяването на смислени каузи и да се усъвършенстват. Сред героите на поредицата са парапланеристът Веселин Овчаров, Кристиан Митов – съосновател на Free Sofia Tour, Кристина Костова – създател на първия български шрифт за хора с дислексия, Крис Никич – първият човек със синдром на Даун, завършил триатлона Ironman, легендарният изпълнител Пол Маккартни и много други.

Източник: svobodnaevropa.bg

.

Репортажите на Мария Милкова за DW

В репортажите си за българската секция на DW журналистката Мария Милкова разказва истории, от които бликат топлина и добрина. Уверете се сами, като изгледате например репортажите ѝ „Пазарджик: магазинчето, в което всеки беден е добре дошъл“, „Как младо семейство от София съживи село Воден“ и „Исках да покажа на всички колко красива е София“.

Източник: dw.com/bg

.

„Говори с Нева“

„Говори с Нева“ е рубрика в онлайн медията за независима журналистика „Тоест“, в която Нева Мичева, преводачка и авторка на статии на културна тематика, отговаря на писма от читатели. В тези миникореспонденции Нева размишлява по различни теми, но всички те водят към въпроса на въпросите – този за смисъла на човешкото битие. По време на това вълнуващо пътешествие тя ни запознава с любопитни аспекти от биографията си, разкрива красотата на българския език и ни подканва да учим, да живеем в мир със себе си и хората около нас и да разпръскваме милосърдие, щедрост и любов. През пролетта 43 от статиите бяха публикувани в книга със същото заглавие.

Източник: toest.bg

.

„Българска наука“

„Българска наука“ е ежемесечно списание и сайт за научно-популярно съдържание по теми от области като природни науки, технологии, история и др. Сред целите на екипа е и да дава трибуна на български учени, така че резултатите от работата им да достигат до по-широка аудитория.

Източник: Facebook страница на „Българска наука“

.

„Аз чета“

„Аз чета“ е най-голямата българска онлайн медия за книги и четене. Създаден през 2006 г. като блог за книги и преминал през няколко етапа на развитие, днес сайтът предлага ревюта на книги, интервюта с автори и страстни читатели от различни сфери и новини за книжни събития и инициативи, литературни награди и нови книги. Сайтът „Детски книги“ пък се ражда като рубрика в „Аз чета“ и днес се развива като самостоятелен проект на едноименната фондация.

Източник: Facebook страница на „Аз чета“

.

„ЛиРА.БГ“

„ЛиРА.БГ“ е литературно-рекламна агенция, свързана с книжарници „Хеликон“, в сайта на която ще намерите новини, интервюта и любопитна информация от света на литературата и книгите, включително за най-продаваните книги в „Хеликон“.

Източник: Facebook страница на „ЛиРА.БГ“

.

„360°“

„360°“ е списание и сайт за екстремни спортове, активен начин на живот и свободно време, в което със сигурност ще намерите нещо за себе си, ако обичате да се движите, да пътувате и да експериментирате.

Източник: Facebook страница на сп. „360°“

.

InspireHope.Space

InspireHope.Space е млада платформа, зародила се покрай социалната спортна инициатива „Отбор на надеждата“, която поставя акцент върху градивните идеи и съзидателните хора.

Източник: Facebook страница InspireHope.Space – Общност на надеждата

.

Телевизия

Уточнение: Както се досещате, репортажите и интервютата, излъчени в представените долу телевизионни програми, могат да бъдат гледани и онлайн.

.

„Отблизо“

„Отблизо“ е сред най-позитивните предавания на Българската национална телевизия (БНТ), а и в родния ефир като цяло. Екипът на предаването ни разкрива хубавата страна на живота и ни показва истории, които могат да ни служат за пример.

Снимка: Мира Добрева и Боряна Граматикова
Източник: Facebook страница на „Отблизо“

.

„Завърналите се с Петя Кертикова“

„Завърналите се с Петя Кертикова“ е авторска поредица на журналистката Петя Кертикова, излъчвана по Bulgaria ON AIR. В репортажите си Петя ни среща с българи, избрали да се завърнат в родината след по-дълъг или по-кратък период в чужбина – не защото нямат други опции, а защото искат да използват натрупаните навън знания, умения и опит за подобряването на средата тук, да са близо до роднините и приятелите си и да се възползват от чудесните условия за пътешествия, спорт, отдих и забавления, които предлага страната.

Историята на Петя Кертикова ще намерите в книгата ми „Хората, които променят България“.

Източник: Facebook страница на „Завърналите се с Петя Кертикова“

.

„Тази събота и неделя“

„Тази събота и неделя“ е съботно-неделният сутрешен блок на bTV, в който, наред с обичайните разговори по политически, икономически и други актуални теми, които влияят върху живота на милиони хора, можем да гледаме и репортажи и интервюта с положителен заряд. Примери за такива материали са интервюто с бизнесмена Димитър Димитров, който дарява тонове картофи на хора в затруднено положение и репортажите за младите художници, които превърнаха старите къщи в село Видинци в красиви картини, за Катрин Цанев, която се връща към българските си корени и днес управлява собствено стопанство и малък цех в плевенското село Тодорово и за гръка Янис Лиолиос, който се влюби в България.

Източник: Facebook страница на „Тази събота и неделя“

.

„120 минути“

„120 минути“ е следобедното неделно предаване на bTV с водещ Светослав Иванов, в което освен злободневни теми, подобно на „Тази събота и неделя“, място намират и вдъхновяващи истории и разговори с интересни личности от България и света. В поредицата „Роуминг“ например можем да видим интервюта със знаменитости като Марко ван Бастен и Исабел Алиенде.

Източник: Facebook страница на „120 минути“

.

„Преди обед“

„Преди обед“ е сутрешно предаване по bTV, което се отличава със свеж облик и позитивно политематично съдържание.

Източник: Facebook страница на „Преди обед“

.

„Човешкото и свръхчовешкото“

„Човешкото и свръхчовешкото“ е предаване за личностно развитие, което стартира в ефира на телевизия „България“ на 14 ноември и се излъчва всяка събота от 10:30 ч. Предаването, водено от ултрамаратонеца Краси Георгиев, включва рубрики с духовна, здравна, спортна и кулинарна насоченост.

Историята на Краси Георгиев ще намерите в книгата ми „Хората, които променят България“.

Източник: Facebook страница „Човешкото и свръхчовешкото с Краси“

.

„Култура.БГ“

„Култура.БГ“ е предаване на Българската национална телевизия (БНТ) за новини, дискусии и анализи за случващото се в сферата на културата и изкуството у нас и по света. В миналото предаването се казваше „Денят започва с култура“.

Източник: Facebook страница „Култура.БГ – културен слон, БНТ1“

.

„Библиотеката“

„Библиотеката“ е седмично предаване на Българската национална телевизия (БНТ) с фокус върху литературата и книжната култура.

Източник: Facebook страница на „Библиотеката“

.

Подкасти и социални мрежи

.

„Свръхчовекът с Георги Ненов“

„Свръхчовекът с Георги Ненов“ е подкаст, в който Георги Ненов интервюира мъже и жени, които чрез историите и заниманията си ни провокират да даваме най-доброто от себе си и да се борим смело с трудностите, които срещаме (и ще продължаваме да срещаме) по пътя. Досега Георги е направил над 215 интервюта за подкаста. Препоръчвам ви интервютата му с Калин Василев, Иванка Могилска и Михаил Стефанов. Аз самият имах честта да гостувам в еп. 161 на подкаста.

Източник: Facebook страница на „Свръхчовекът с Георги Ненов“

.

„ДОБРОкаст“

„ДОБРОкаст“ е подкаст, който разкрива човешката страна на доброволчеството и показва, че доброто, както любовта, е навсякъде около нас и чака да отворим очите си за него. Водещ на подкаста е Мария Петрова – добротворец, когото познавам от седем години.

Източник: CVS Bulgaria

.

„Чел, слушал, гледал“

„Чел, слушал, гледал“ е подкаст на Storytel за начините, по които можем да преживеем една история – четене (хартиени и електронни книги), слушане (аудиокниги) и гледане (филми и сериали).

Източник: YouTube канал на Storytel Bulgaria

.

Видеоканалът на Крис Захариев

Крис Захариев е влогър и режисьор, който поставя смисъла и начина на поднасяне на една история пред количествени показатели за „успех“ като брой последователи, харесвания и споделяния в социалните мрежи. Препоръчвам ви онлайн сериите „Да се изгубиш нарочно“книгата със същото заглавие). През зимата на 2016 г. Крис ни напомни защо е важно да сме благодарни за това, което имаме, като ни зададе въпрос, чийто отговор ще ни помогне да останем здраво стъпили на земята.

Историята на Крис Захариев ще намерите в книгата ми „Хората, които променят България“.

Източник: Facebook страница на Крис Захариев

.

„Тук-Там“

Платформата на Сдружение „Тук-Там“ съчетава елементи на социална мрежа, кариерен портал, обстоен гид за живота в България и портал за истории на българи, които опитват да правят България едно по-добро място, от тук или от там, заедно. Подобно на TrueStory.bg, „Тук-Там“ има запазено място в живота ми, защото членовете на тази общност ми показаха, че в България също могат да се (и се) случват прекрасни неща и че тук имаме възможността да работим по проекти, които освен средства за препитание ни носят и усещане за смисъл.

Историята на Мариела Станулова и Христо Бояджиев, двама от съоснователите на „Тук-Там“, ще намерите в книгата ми „Хората, които променят България“.

Източник: Facebook страница на Сдружение „Тук-Там“

.

„Етюд-и-те на София“

„Етюд-и-те на София“ е фотографски проект на Иван Шишиев, в рамките на който той вече пет години радва хиляди хора с невероятно красиви снимки от столицата, които публикува на едноименната Facebook страница. През лятото излезе и албум, в който са събрани част от фотографиите му.

Източник: „Етюд-и-те на София“

Заглавно изображение: Prettysleepy (Pixabay). Адаптирано за целите на този материал.

Търсите още вдъхновение? Можете да разгледате досегашните издания на „Седмична доза вдъхновение“ и в случай че имейл бюлетинът ви допада като съдържание и формат, да се абонирате за него (ще го получавате всеки понеделник).

И понеже светът е голям и вдъхновение дебне отвсякъде, приканвам всеки, който попада на вдъхновяващи новини, истории, коментарни текстове, подкасти, видеоканали, инициативи и събития, да ги споделя с мен на dani@danipenev.net. Аз ще отсявам подходящите за бюлетина материали и по този начин заедно ще помогнем на позитивното да достига до повече хора.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *