От нас зависи - Даниел Пенев

Казват, че веднъж попитали Уолтър Липман, един от най-влиятелните американски журналисти и политически коментатори на XX век, какво мисли по някаква тема, и той отвърнал: „Не знам какво мисля по този въпрос. Все още не съм писал по него“.

„От нас зависи“ (AMG Publishing, 2020) е опит да събера на едно място въпроси и теми, за които знам какво мисля, тъй като съм писал по тях.

В сборника ще откриете мои размисли за настоящето и бъдещето на България; за мира и възможностите, които имаме като граждани на Европейския съюз; за ключовите роли на възпитанието, грамотността и любопитството в личния ни живот и в колективното ни битие; за проблемите и дефицитите на българската образователна система; за медиите и псевдомедиите; за приликите между родните политика и футбол; за хората, които променят България; за заразителността на добрите примери.

Споделям също защо трябва да говорим открито за депресията, тревожността, стреса и други състояния, които застрашават здравето ни; защо трябва да ни пука с какво храним мозъка си; коя е дрогата на XXI век; защо бъдещето не принадлежи на младите; защо действията са по-силни от мрънкането; защо споменаването на търговски марки и компании в медиите е необходимост, а не престъпление; как пътническите полети промениха света; как преводачите обогатяват живота ни; какво научих от исландците и т.н.

Този сборник се роди по естествен път. През декември 2018 г. започнах да коментирам споменатите теми в текстове за сайта на сп. „Клуб Z“ като един от младите автори по проекта „Генерация Z“. За мое огромно щастие попаднах на чудесен редактор и ментор в лицето на Мила Аврамова, която ми даде пълна свобода на избор на теми и ми помогна да подобря журналистическите си умения, да изостря критичното си мислене и да предлагам различен поглед към актуални теми. С подкрепата на Мила за малко повече от година написах около 40 коментарни статии.

По-рано съм писал текстове и за други медии и ми се стори добра идея да събера най-сполучливите от тях в сборник. В началото на 2020 г. изд. AMG Publishing, което през ноември 2019 г. издаде дебютната ми книга „Хората, които променят България“, я прегърна и благодарение на професионализма им само няколко месеца по-късно вие вече държите този сборник в ръцете си.

Повечето статии в сборника са редактирани стилистично, но структурата и посланията са запазени. Останалите текстове се публикуват за първи път.

Нямам представа как се влюбих в писането. Нито майка ми и баща ми, нито бабите и дядовците ми, нито който и да било друг член на семейството ми не е имал (и няма) навика да организира мислите си в писмена форма. Макар и да не помня как, кога и защо започнах да пиша, днес писането е ключова част от живота ми. То ми помага да мисля задълбочено и структурирано и ми позволява да си играя с огромното богатство на думите – игра, която ми доставя неповторима наслада и на български, и на английски. Има още една важна причина да пиша: подобно на четенето, спортуването и пътуването, за мен писането е терапия.

Надявам се четенето на текстовете в „От нас зависи“ да е терапевтично и за вас и след като затворите последната страница, да се чувствате удовлетворени, обнадеждени и мотивирани.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *